Quantcast
Channel: admin – AIR Litteratur Västra Götaland

”Vi hade nöjet och äran att få vara de första stipendiaterna i Åmål…”

$
0
0

Åmål centrum foto Åsa Carlsson”Vi hade nöjet och äran att få vara de första stipendiaterna i Åmål inom ramen för det nya Litterära Residens-programmet AIR Litteratur Västra Götaland. Det var två givande och produktiva veckor.
Vi inkvarterades på mysiga Pernillas Concept, ett Bed & Breakfast mitt i stan där det också fanns kokmöjligheter, en simbassäng och annan lyx. Mycket trivsamt! Ett stenkast därifrån hade arrangörerna ställt arbetsrum till vårt förfogande i det Nordiska litteraturhuset. Även här funkade allt perfekt – vi hade tillgång till skrivare, kopiator, kaffekokare och rymliga och rofyllda skrivutrymmen som lämpade sig utmärkt för koncentrerat arbete.
Bara ett kvarter bort låg Åmåls stadsbibliotek där man vid behov kunde botanisera i referenslitteratur. Där höll också Nagu-nalle (i sällskap med Henrika) en sagostund för barnen. Också nyfikna vuxna och flera åmålska kramdjur kom och lyssnade.
Mårten höll i sin tur en kväll för en litteraturcirkel (och andra intresserade) med samtal och högläsning ur sin senaste novellsamling.
Men framför allt handlade stipendieveckorna om att skriva nytt. Arbetsro, tid att fördjupa sig i varsin skrivarprocess i var sitt trivsamma rum i trähuset på Kyrkogatan. Utanför fönstret glittrade Vänern inbjudande, om man ville ta ett avbrott i arbetet och ströva längs de vackra stränderna eller kanske bara njuta av en fika vid strandkaféet.
Arrangörerna gjorde verkligen allt för att vi skulle känna oss välkomna.
Ett stort tack även till Åmåls kommun, som så generöst erbjöd oss en möjlighet till några veckors arbetsro i en inspirerande miljö. Vi kan verkligen rekommendera en vistelse i sköna Dalsland, och hoppas själva få tillfälle att återvända.”

MårtenWestö HenrikaAndersson juni 2016 106Med tacksamhet,
Mårten Westö och Henrika Andersson


Stipendiat till Åmål

$
0
0

Nu kommer ytterligare en författare till Åmål som stipendiat inom det Litterära Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland.

Välkommen till författarkvällen på Café XO i Åmål i samarbete med  Bokdagar i Dalsland
torsdagen den 8 september kl 19 med Levi Henriksen och Jila Mossaed.

Affisch AIRLittVG160908
Åmål är en av fyra orter i Västra Götaland som tar emot författare som Artist in Residence under ett par veckor upp till en månad. De andra orterna är Strömstad, Alingsås och Partille. Författarna kommer för att skriva, finna ny inspiration och knyta nya kontakter med kollegor och läsare.

Varje ort som ingår i Residensprogrammet har en egen inriktning:
ALINGSÅS Barn och unga, PARTILLE Forskning, ÅMÅL Norden, STRÖMSTAD Internationellt

I Åmål samarbetar vi med Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening som ställer en fin arbetslokal till förfogande för gästande författare. En arbetslokal som är centralt placerad i det Nordiska Litteraturhuset på Kyrkogatan i Åmål. Tillsammans välkomnar vi nu författaren och musikern Levi Henriksen från Norge som kommer att vistas i Åmål från den 29 augusti till den 28 september 2016. Efter att ha gästat de Nordiska Novelldagarna flera gånger, senast i maj 2016 är han välbekant med staden.

LeviHenriksenscen6013sLevi Henriksen är född 1964 i Kongsvinger. Han är författare, musiker och journalist. Han har gett ut novellsamlingar, romaner, essäsamlingar, barn och ungdomsböcker. Han debuterade 2002 med novellsamlingen Feber och har skrivit flera novellsamlingar sedan dess. 2004 fick han sitt stora genombrott med romanen Snö ska falla över snö som fallit, en bok som belönades med Bokhandlarpriset samma år, senaste romanen som heter Harpesang kom 2014. I mars 2016 kom ungdomsboken Så lenge himmelen är over jorda och den har fått fin kritik i Norge. Under våren 2016 har Levi Henriksen släppt en ny cd och gjort en bejublad turné med sitt band Levi Henriksen & Babylon Badlands och en självbiografisk konsertföreställning som heter Det beste bandet i himmelen.

 

Pressmeddelande som pdf

Vid ev frågor kontakta:

Johanna Lindström
Koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland
Coordinator of the Literary Residence Program and Cities of Refuge in Vastra Gotaland
+46(0)76-324 27 71
johanna.lindstrom@stromstad.se www.airlitteraturvastragotaland.se 

foto Åsa Carlsson/BiD

 

Stipendiat till Strömstad!

$
0
0

Vi hälsar barnboksförfattaren Tove Berggren välkommen som stipendiat till Strömstad inom det Litterära Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland.

Tove Berggren Foto Hillevi NagelTove Berggren är författare och skrivpedagog. Hennes första bok Lennart Lordis Loggbok – utsikt från livets planet är en kapitelbok för 9-12-åringar. Fortsättningen heter Lennart Lordis Loggbok – nödsignal från horisonten. Tove Berggren lever sin dröm. Ända sedan hon var liten har hon velat skriva för barn. Men hon har också skrivit tidningsartiklar och för TV, gått flera skrivarkurser och nu senast utbildat sig till skrivpedagog på Skurups Folkhögskola. Hon brinner för att lära andra att skriva. Till Strömstad kommer hon i omgångar under september månad. Strömstadsvistelsen avbryts nämligen av en USA-resa. Hon kommer att delta i en workshop i Pocono Mountains, ledd av hennes stora inspiratör och förebild, författaren och skrivpedagogen Georgia Heard. När Tove kommer tillbaka till Strömstad vill hon gärna dela med sig av det hon lärt sig på kursen i en egen workshop.

Tove Berggren omslag Tove Bergren omslag 2

Läs mer hos förlaget

Tre återvändare på plats i Strömstad!

$
0
0

Nu är tre återvändare, Tove Berggren, Emőke Andersson Lipcsey och Elise Ingvarsson tillbaka i Strömstad som stipendiater. De har delat upp sin månadslånga vistelse i kortare perioder och nu är de inne på sluttampen.
Läs mer om dem och om deras projekt nedan.

Tove Berggren Foto Hillevi Nagel emoke-andersson-lipcsey elise-ingvarsson-fotograf-christer-ehrling

Emőke Andersson Lipcsey  är författare, poet, översättare, frilansjournalist och musiker. Emöke har studerat litteraturvetenskap, historia, lingvistik, datalingvistik och musik i Ungern, Sverige och Frankrike. Hon började sin litterära bana som avantgardepoet med lyriska texter vid tidskriften Magyar Műhely i Paris, en tidskrift som var förbjuden under kommunismen. Nu skriver hon mest romaner och översätter. Som journalist skriver hon regelbundet artiklar om samhällsliv och kultur med svensk och ungersk anknytning.

Poeten Elise Ingvarsson arbetar som lärare på skrivarkurser sedan 2014 och har varit drivande i att bygga upp kursen ”Konstnärligt skrivande” tillsammans med Khashayar Naderehvandi, författare, poet och litteraturkritiker. Kursen är ett samarbete mellan Folkhögskolan i Angered och Akademin Valand. Elise har genomgått utbildningen ”Litterär gestaltning” och har också studerat litteraturvetenskap, franska och skrivpedagogik. Hon är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Katapultpriset och Bonniers stora stipendium.

Elise Ingvarsson och Emöke Andersson Lipcsey har tillsammans påbörjat ett översättningsprojekt, där målet är att översätta och ge ut 30 dikter av den ungerska poeten János Pilinszky. De arbetar regelbundet med projektet och presenterade Pilinszkys poesi på 2015 års Bokmässa i Göteborg, som hade Ungern som tema.

Under sin vistelse i Strömstad får de en möjlighet att arbeta ännu mer intensivt och koncentrerat med översättningen. De planerar också en workshop om Pilinszkys poesi. Till den inbjuds en poet från Ungern. Elise Ingvarsson och Emöke Andersson Lipcsey vill återuppliva det starka bandet som har funnits mellan svensk och ungersk poesi, vilket var särskilts tydligt i den nära kontakten mellan Tomas Tranströmer och János Pilinszky.

Nya inlägg i vår gästbok

$
0
0

Vi har uppdaterat vår gästbok med nya inlägg från två av sommarens stipendiater! Vår gästbok hittar du här!

Stipendiat Strömstad, augusti 2016

Annika Ruth Persson

Under två augustiveckor fick jag sitta i en fin liten stuga på Daftö och arbeta. Morgonpromenad genom skogen och sen klippor och saltvatten och småbåtar. En stund i solen på bryggan, sen tillbaka till stugan, på med datorn och vidare i arbetet med att försöka åstadkomma en svensk version av New York-författaren Jonathan Safran Foers stora roman HERE I AM.

 Några besök i Strömstad med glass och capuccino och trevliga luncher med Gunilla Sandin, som tog väl hand om mig.

Nu, ett par månader senare, har jag skickat in manuset HÄR ÄR JAG till förlaget. Mycket glad för de arbetsintensiva veckorna på Daftö.

Stipendiat Partille, Villa Martinson, juli 2016

Christine Falkenland

Jag hade en jättefin vistelse ute på Villa Martinson och jag har faktiskt under sommaren lyckats få ihop ett råmanus till min roman, många sidor blev skrivna ute i lugnet i Jonsered. Så jag är förstås väldigt tacksam för stipendiet!”

Sök litterärt arbetsstipendium

$
0
0

ansokanbild

Nu är det hög tid att ansöka om ett litterärt arbetsstipendium!
Läs om våra tidigare stipendiater här i vår gästbok .
Ansök senast 31 oktober. 
Läs här för mer information/ansökningsblankett. 

AIR Litteratur Västra Götaland – 
ett residensprogram för författare och översättare
Vårt syfte: Att stödja litterärt arbete, dialog och utbyte.
Vårt arbetssätt: Vi bjuder in författare och översättare till månadslånga arbetsvistelser i Strömstad, Åmål, Alingsås och Partille/Jonsered.

Vi stödjer möten och dialoger mellan våra gäster med kollegor och läsare. Vi uppmuntrar gränsöverskridande nyfikenhet mellan konstarterna. Urvalsprincipen är den litterära potentialen som en vistelse kan ha för en författare eller översättare i relation till residensprogrammets syfte och arbetssätt.

Varje ort som ingår i Residensprogrammet har en egen inriktning:
Alingsås – Barn och unga
Partille – Forskning
Åmål – Norden
Strömstad – Internationellt

Välkommen med din ansökan!

En hälsning från Levi Henriksen, stipendiat i Åmål under september 2016

$
0
0
STIPENDIAT ÅMÅL, SEPTEMBER 2016

Levi Henriksen

Levi Henriksen Nordiska Novelldagen, Åmål 2016-asa-carlssonAh, er det mulig ikke å elske Åmål? I don’t think so. Den lille, rare byen, Sverige slik jeg elsker det, stadshotellet (det må alltid være et stadshotell), de trange gatene, åsen midt i byen som får meg til å tenke på Emil og den ubetalelige utsikten over Vänern, verdens flotteste innlandshav (og jeg har vært på de store sjøene i Amerika). Fremfor alt så er det menneskene. Svenskene, de vi nordmenn bare klarer å etterligne på dager med ekstra mye sol. I Åmål er det alltid sol. I hvert fall virker det slik. Her tilbrakte jeg fire uker i august/september for å skrive. Jeg som har skrevet alle mine romaner, diktsamlinger, novellesamlinger, dokumentarromaner, essaysamlinger (og what ever) i de to husene jeg har bodd i siden jeg ble forfatter.

Nå – for første gang siden jeg sluttet som journalist i 2005 – hadde jeg gleden av å gå på jobb. Spise frokost på Pernillas pensjonat der jeg bodde, bære med meg pc-en og så sitte uforstyrret dag ut og dag inn å skrive. Ingen Jehovas vitner som ringte på for å omvende meg (enda jeg alt er pinsevenn), ingen afrikanske bibelselgere, ingen barn som trengte å bli kjørt rundt, rett og slett ingen av de forstyrrelsene hverdagen naturlig nok bringer når man jobber hjemmefra. Luksus. Åtte til timer lange arbeidsdager. Skrive, skrive, skrive. Det var rett og slett genialt.

Før jeg dro var jeg veldig opptatt av å tone ned forventningene til forlaget mitt, til venner, medmusikanter og familie. Jeg sa at jeg i hvert fall kom til å få ro til å tenke, og at jeg ville få tid til å finne ut hva slags roman jeg egentlig skrev. En roman som jeg har holdt på med i to år – til og fra. En roman som jeg alltid har hørt jeg skal skrive. En roman basert på min fars liv.

Jeg kom med 19. kapitler, og dro hjem igjen med 31.

Ja, for jeg klarte det faktisk. Jeg klarte å fullføre førsteutkastet til romanen min i Åmål, og da blir senebetennelse i begge armene en liten pris å betale for det. Som hedmarking (en mer innesluttet utgave av en värmländing) så er jeg ikke vant til å skryte av det jeg holder på med, men jeg må faktisk innrømme at jeg er kjempefornøyd med romanen – så langt – før jeg nå skal starte på å ferdigstille boka for utgivelse neste år. Åmål var akkurat det jeg trengte. Det virket ekstremt forløsende på meg, og jeg er veldig, veldig takknemlig ovenfor Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland som ga meg denne muligheten til å ferdigstille «Her hos de levende».

Ved siden av å være forfatter er jeg også musiker, og jeg hadde selvfølgelig med meg gitaren til Åmål. Noen ganger tok jeg den med på kontoret, noen ganger spilte jeg lavt på pensjonatet og ved to tilfeller satt jeg helt for meg selv og spilte i skogene rundt Åmål. Og vet dere noe rart. Jeg skrev også ferdig flere sanger til det kommende albumet med Levi Henriksen & Babylon Badlands som har arbeidstittelen «Verden av i går». En av sangene som jeg skrev ferdig heter «Rembrandt brukte bare fem farger», och den bjuder jag på, som dere ville sagt.

 

Rembrandt brukte bare fem farger

Rembrandt brukte bare fem farger,
jeg trenger alle som finnes
Hemingway skrev nok med seks ord,
der ønsker jeg vi var like til sinns
Mozart skapte symfoni som åtte,
jeg bruker år på en sang
Chaplins beste filmer de var stumme,
jeg finner aldri språk med riktig klang

Finns ei nok runer og hieroglyfer,
ord på kvensk og sanskritt
Franske gloser, idiomer,
for å si hva du er i livet mitt

Pappa elsket mamma hele livet,
jeg tror han oppdro meg rett
Morfar døde hjemme med folda hender,
fikk å reise til å virke lett
Jeg leier Gud og ber til deg,
vær så snill vær mitt kompass
Jeg er en analfabet i kjærlighet,
en globetrotter uten pass

Finns ei nok runer og hieroglyfer,
ord på kvensk og sanskritt
Franske gloser, idiomer,
for å si hva du er i livet mitt

Levi Henriksen

En hälsning från Harpa Dís Hákonardóttir, vår isländska stipendiat i Åmål under oktober 2016 

$
0
0

harpa-dis-hakonardottir

Det var härligt för mig, som en ung författare, att få komma till Åmål i två veckor och arbeta nu i oktober. Boendet var utmärkt och det var väldigt fredsamt på mitt kontor med Vänern utanför fönstret. Jag fick ihop ett råmanus för min novellett, fick insyn i livet i Åmål och njöt av den svenska hösten med sina vackra färger. Jag är mycket tacksam för stipendiet!

Harpa Dís Hákonardóttir
Stipendiat Åmål, oktober 2016


Ny stipendiat till Åmål

$
0
0

Ny stipendiat inom det Litterära Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland på plats i Åmål. 

Åmål är en av fyra orter i Västra Götaland som tar emot författare och översättare som Artist in Residence under ett par veckor upp till en månad. De andra orterna är Strömstad, Alingsås och Villa Martinson i Jonsered. Författarna kommer för att skriva, finna ny inspiration och knyta nya kontakter med kollegor och läsare. Varje ort som ingår i Residensprogrammet har en egen inriktning:

  • ALINGSÅS Barn och unga
  • PARTILLE Forskning
  • ÅMÅL Norden
  • STRÖMSTAD Internationellt

I Åmål samarbetar vi med Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening som ställer en fin arbetslokal till förfogande för gästande författare. En arbetslokal som är centralt placerad i det Nordiska Litteraturhuset på Kyrkogatan i Åmål. Tillsammans välkomnar vi nu författaren och översättaren Thórdis Gísladóttir från Island som kommer att vistas i Åmål från den 5:e till den 27:e april 2017.

Torsdagen den 20 april kl 17 uppträder Thórdis Gísladóttir tillsammans med den svenska poeten Louise Halvardsson på Åmåls bibliotek under rubriken:

HEJDÅ TONÅRSÅNGEST – HALLÅ MEDELÅLDER:

EN SVISLÄNDSK POESIAFTON MED LOUISE HALVARDSSON FRÅN SVERIGE OCH THÓRDIS GÍSLADÓTTIR FRÅN ISLAND.

Thórdis Gísladóttir föddes den 14 juli 1965. Hon har skrivit 12 böcker; fyra samlingar med dikter och mikrohistorier, sex barn- och ungdomsböcker och två läroböcker i litteratur för grundskolan. Förutom att skriva egna böcker översätter hon litteratur från svenska till isländska. ”Välkommen till Amerika” av Linda Boström Knausgård kom ut på isländska i Thórdis översättning förra veckan och i januari 2017 kom ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri. Andra svenska författare som nu finns på isländska i översättning av Gísladóttir är Henning Mankell, Lena Andersson, Kristian Lundberg, Fredrik Lindström, Kajsa Ingemarsson och Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap”, som översattes för Reykjaviks stadsteater.

Under sin vistelse i Åmål kommer Thórdis Gísladóttir att arbeta med en ungdomsbok som hon skriver tillsammans med författaren Hildur Knutsdottir. Gísladóttir arbetar också parallellt med en roman och skriver dikter. Under sin stipendievistelse har hon ambitionen att inspireras av Dalslands fina natur och det idylliska Åmål.

Vid ev frågor kontakta: 

Johanna Lindström 

Koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland Coordinator of the Literary Residence Program and Cities of Refuge in Vastra Gotaland

+46(0)76-324 27 71

johanna.lindstrom@stromstad.se www.airlitteraturvastragotaland.se

Gäster från 14 länder under 2018 / Guests from 14 countries during 2018

$
0
0

Inför första halvåret 2018 fick AIR Litteratur Västra Götaland ansökningar från Sverige, Norge, Finland, Färöarna, Bulgarien, Italien, Tyskland, Litauen, Syrien och Ryssland. 22 stipendiater har vi tagit emot för månadslånga vistelser på våra residensorter under våren.

Inför hösten 2018 har juryn beviljat stipendievistelser för ansökningar från Georgien, Bulgarien, Sverige, Island, Kina och Österrike. 16 gäster som kommer för att skriva och finna arbetsro, för att möta kollegor och utöka sina nätverk. Vi ser fram emot att få välkomna dem!


In the first half of the year 2018 AIR Literature Västra Götaland received applications from Sweden, Norway, Finland, Faroe Islands, Bulgaria, Italy, Germany, Syria and Russia. 22 scholarship holders have been visiting our four places this spring.

By the fall of 2018 the jury has granted applications from Georgia, Bulgaria, Sweden, Iceland, China and Austria. We are looking forward to welcoming 16 new guests to visit us and we wish them inspiring days, a calm working place and maybe some new colleagues.